Over overleven naar leven!
Stap voor stap jouw vrijheid terug
Vrijheid staat bij mij hoog in het vaandel. Niks vervelender dan jezelf vastzetten met gedachten en angsten..
Je wílt wel, maar het gevoel te vermijden is sterker, dat geeft tenminste rust.. Dit zorgt er alleen wel voor dat jij steeds minder kan of mag. Misschien lukt het niet meer naar school/opleiding te gaan, zie je je vrienden niet meer of kom je helemaal niet meer buiten. Dit kan bij anderen tot onbegrip leiden. Zij begrijpen niet wat je ‘moeilijk doet’ of ze weten er niet vanaf omdat je niks erover gezegd hebt. Smoesjes raken op, wat moet je nu weer zeggen? Je sluit je steeds meer af voor je omgeving, vrienden of zelfs familie, angst en gedachten nemen toe. Wat nu?
Dagelijks zie ik jongeren die hiermee worstelen en de cijfers liegen er ook niet om: meer dan 30.000 vrouwen tussen de 15 en 29 jaar heeft last van een eetstoornis en dat neemt in rap tempo toe. Laat je niet ontmoedigen door wat je om je heen hoort: weet dat angst te overwinnen is. In je eentje in dit lastig, sta jezelf toe hierin hulp te ontvangen. Dat is geen falen, het is jezelf serieus nemen en daar is moed voor nodig!
“You don’t need to see the whole staircase, just take the first step”
Martin Luther King Jr.
Voor wie?
Jongeren en jongvolwassenen die last hebben van:
➤ angst/eetproblemen
➤ onzekerheid
➤ dwang(gedachten)
➤ somberheid
➤ (hoog)gevoeligheid
Wanneer?
Angst herkent iedereen, maar wanneer grijp je in? Wacht hier niet te lang mee.
Wanneer jij hier last van ondervindt is dat reden genoeg om in te grijpen.
Hoe eerder, hoe beter!
Waarom?
Angst in je eentje aangaan is niet makkelijk. Dit vraagt veel van je, zeker op dagen dat je je minder goed voelt. Juist op die momenten kan het helpend zijn om iemand naast je te hebben die jou hier stap voor stap in meeneemt.
Van vermijding naar vertrouwen
Niet klachtgericht maar krachtgericht
Angst hoort bij het leven, we zullen dan ook niet streven naar een angst-vrij leven,
maar naar een leven vol zelfvertrouwen. Op die manier wordt angst vanzelf overbodig en kan jij weer vrijheid gaan ervaren.
Dit is niet iets wat van de ene op de andere dag lukt, het is een proces waarin je tijd en ruimte nodig hebt om te kunnen groeien.
Grofweg is dit te onderscheiden in de volgende drie stadia:
1. Bewustworden
Wie ben jij zonder (eet)angst?
In deze fase ga je jezelf onderscheiden van de angst. Zolang jij één bent met de angst (jezelf ermee identificeert) is het namelijk lastig daar los van te komen. Ben jij angst of heb jij angst? Een belangrijk verschil: de controle komt weer bij JOU te liggen, niet meer bij de angst.
2. Verbinden
Opnieuw (met jezelf) verbinden
Niet langer met de angst,
maar met de persoon daarachter.
Dit doen we door gedachten om te buigen (mentaal), emoties weer toe te laten (emotioneel), contact te maken met jou lichaam (lichamelijk) en te leren luisteren naar jouw intuitie en innerlijke raadgever (spiritueel).
3. Vrijheid!
Vertrouwen geeft vrijheid!
Met positieve verbindingen groeit er een nieuwe identiteit waardoor angst steeds onbelangrijker wordt. Je hebt nu namelijk iets anders om op terug te vallen:(zelf)vertrouwen.
Deze nieuwe verbindingen zullen we versterken door het opdoen van succeservaringen.
Methoden & technieken
Exposuretherapie vormt de basis van de coachingen. Een onderdeel van de Cognitieve Gedragstherapie en betekent letterlijk dat je je blootstelt aan angst. Dit doen we stap voor stap, niet alleen door te praten maar vooral veel te doen. Van te voren en gedurende de oefeningen zal ik uitleg geven over hoe angst werkt (psycho-educatie) en hoe dit zich in jouw leven vertaald.
Ter ondersteuning maak ik gebruik van metaforen vanuit Acceptance Commitment Therapy, wat kan helpen bij het proces van bewustwording. Vanuit mijn systemische achtergrond kan het zijn dat ik gebruik maak van systeemopstellingen om tot extra inzicht te komen. Hier hoeft het gezin niet bij aanwezig te zijn, dit kan individueel. Zie hier meer over systeemopstellingen.
Hoe het werkt
1. Aanmelding (gratis & vrijblijvend)
Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kijken we naar welke (hulp)vragen jij hebt. Aan de hand hiervan zal ik kijken wat ik voor jou kan betekenen.
2. Kennismakingsfase
In deze fase zullen we elkaar beter leren kennen. We bespreken wat jou klachten zijn, waar jouw krachten liggen en welke richting jij op wilt (wensen en verlangens).
Aan de hand van deze informatie zal ik een exposureplan opstellen met de stappen richting jouw ideale situatie.
3. Actiefase
We kennen elkaar nu beter en hebben in kaart gebracht waar je heen wilt. Tijd voor actie! Aan de hand van het exposureplan zullen we stap voor stap de angst aangaan zodat jij dichterbij jouw ideale situatie komt. Dit bouwen we rustig op en combineren het zoveel mogelijk met activiteiten waar jij energie van krijgt. Zo maken we de ‘reis’ naar het doel aangenamer, waardoor het beter vol te houden is en wat jou motiveert ermee door te gaan. Beetje bij beetje krijg jij je vrijheid weer terug!
4. Integratiefase
In deze fase integreer je datgene wat we samen geoefend hebben in je dagelijks handelen en functioneren. Doordat jij meer zelfstandig gaat doen, zal ik een stapje terugdoen en bouwen de de coaching langzaamaan af. Dit kan op verschillende manieren:
- de duur verminderen (minder lang per keer);
- frequentie verminderen (minder vaak);
- meer afstand nemen (zoals online/telefonisch ipv face-to-face).
We kijken wat voor jou het meest passend en wenselijk is.
5. Evaluatie & Afronding
In deze fase blikken we terug op de afgelopen periode. Je bent een nieuwe weg ingeslagen, welke stappen heb je hiervoor gezet? Wat heeft geholpen en wat juist niet? Welke patronen zijn er doorbroken? En belangrijker nog, welke nieuwe patronen zijn er ingezet? Om ervoor te zorgen dat je niet weer op het ‘oude pad’ beland, zullen we deze nieuwe patronen overzichtelijk in kaart brengen zodat hier later nog naar teruggegrepen kan worden.
Een reminder om door te gaan op jouw nieuwe pad!