Voor ouders
Terug in verbinding
met jezelf en jouw partner
Als ouder van een kind met angst en/of eetproblemen bevind je je in een lastige situatie. Het zien van- en omgaat met de pijn van je kind is op zijn zachtst gezegd een grote uitdaging. Daarbij heb je misschien ook nog andere kinderen die je aandacht wilt geven, heb je je alledaagse verplichtingen, je werk, je (eventuele) relatie met je partner en ga zo maar door. Terwijl je alle ballen hoog probeert te houden, is het waarschijnlijk dat je ook nog te dealen heb met jouw eigen innerlijke criticus: ‘doe ik het wel goed? ‘Heb ik iets verkeerd gedaan? Had ik niet beter…’?
Veel ouders twijfelen aan hun eigen opvoed kwaliteiten en hebben de angst dat zij de ‘schuldige’ zijn van de psychische klachten van hun kind. In bijzijn van anderen kan dit een gevoel van schaamte geven, ‘wat zullen zij wel niet denken?’ Goedbedoelde adviezen van anderen kan het gevoel tekort te schieten juist doen toenemen.
Mijn uitgangspunt is dat ouders hun kinderen altijd het beste kennen. Hier zal ik niet tegenin gaan, ik geloof er juist in dat hier (veel van) de antwoorden liggen. Daarbij ga ik ervan uit dat jullie als ouders al veel hebben gelezen, opgezocht en uitgeprobeerd. Iets waar ik nieuwsgierig naar ben gezien dit belangrijke informatie is bij het inslaan van de nieuwe route.
Voor wie?
Voor ouders van jongeren die angst/eetproblemen hebben en/of ouders voor ouders die hier zelf last van hebben (gehad) en hier graag ondersteuning bij willen.
Wanneer?
Wanneer je als ouder(s) ondersteuning wilt bij de angst/eetproblematiek van jullie kind, bij jullie relatie en/of bij eigen angsten/eetproblemen.
Waarom?
Om weer terug in verbinding te komen, zowel met jezelf als met elkaar. Sterke verbindingen zorgen voor grotere draagkracht, meer positiviteit en een stabielere gezinssituatie.
Ouderondersteuning
Je krijgt veel te verduren wanneer je een kind, partner of jijzelf te maken hebt met angst en/of eetproblemen.
Niet alleen jijzelf, maar ook jullie relatie wordt flink op de proef gesteld. Als partners dragen jullie beide je eigen achtergrond met je mee waarin jullie beide je eigen overlevingsmechanisme hebben ontwikkeld. Dit verschilt per persoon en maakt dat jullie allebei op je eigen manier omgaan met problemen en emoties. Ondanks de liefde voor elkaar, kan dit frictie geven binnen een relatie. Het is dan ook niet gek wanneer dit frictie geeft in jullie relatie.
Tijdens ouderondersteuning gaan we kijken hoe jullie weer terug in verbinding met jezelf en met elkaar kunnen komen. Naast dat dit voor jullie zelf fijn is, is het voor jongeren met angsten enorm belangrijk een sterke en stevige basis bij ouders te ervaren (wat niet wil zeggen dat ouders bij elkaar hoeven te zijn).
Hoe groter het onderlinge vertrouwen, hoe minder ruimte angst heeft.
Hoe het traject eruit zal zien kan ik niet exact zeggen, dit is afhankelijk van de hulpvragen en de situatie. Wel werk ik volgens een vast stappenplan, zie onderaan.
Bij ouderondersteuning kun je met vragen terecht omtrent..
▷ Relatie/huwelijk
▷ Opvoeding & gezinssituatie
▷ Angst, dwang en eetproblemen
Hoe het werkt
1. Aanmelding (eerste gesprek)
Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kijken we welke hulpvragen jij of jullie hebben en waar de behoeften, wensen en verlangens liggen. Dit kan gericht zijn op opvoedvragen vanuit de gezinssituatie, op jullie relatie/huwelijk en/of praktische vragen met betrekking tot angst/dwang en eetproblemen.
Aan de hand van deze hulpvragen zal ik kijken wat ik voor jullie kan betekenen en zal ik jullie verder informeren over hoe het traject er (globaal) uit zal komen te zien.
—–
*Ik spreek van jullie, maar ook als alleenstaande ouder kun je gebruik maken van ouderondersteuning.
2. Inventarisatie
In de eerstvolgende gesprekken zullen we dieper ingaan op de hulpvragen en jullie behoeften, wensen en verlangens. Waar willen jullie naartoe? Wat zijn de gewenste veranderingen? Zitten jullie hierin op één lijn of verschillen jullie hierin?
Hierbij kijken we zowel naar individuele wensen als gezamenlijke wensen.
3. Bewustwording
In deze fase staat bewustwording centraal: van je eigen achtergrond, opvoeding, gevoelens en emoties, gedrag en handelen en ga zo maar door. Een belangrijk onderdeel om tot daadwerkelijk (bewuste) verandering te komen.
4. Integratie
Aan de hand van de opgedane inzichten kijken we welke nieuwe (structieve) patronen ingezet kunnen worden, hiermee doorbreken we oude patronen. Uitvoering staat centraal, op die manier kunnen nieuwe patronen en handelingen intergreren.
5. Evaluatie & Afronding
In deze fase blikken we terug op de afgelopen periode. Jullie zijn nieuwe weg ingeslagen. Welke stappen hebben jullie hiervoor gezet? Wat hielp wel en wat just niet? Wat hebben jullie (van elkaar) geleerd? Welke patronen zijn er doorbroken? En welke nieuwe patronen zijn er ingezet? Indien gewenst brengen we dit in kaart, een reminder om door te gaan op jullie nieuwe pad!