Over mij
In het kort:
Pedagoog | Coach | Systeem Therapeutisch Werker | 12 jaar jeugdpsychiatrie | Holistisch | Ontdekken | Cultuur & natuur | Ervaringsgericht | Toegankelijk | Vanuit het hart & met het hoofd | Oude kennis & moderne wetenschap | Verbinden | Vrij zijn
Mijn 'reis'
Rosanne Versteegen, 1990
Mensenwerk leer je niet uit boekjes, althans, daar geloof ik niet in. Voor mij startte dit bij het leren begrijpen van mijn eigen angsten. Want, dacht ik, hoe kan ik anderen helpen als ik mijzelf nog niet begrijp? Van jongs af aan ik veel ik had veel vragen die ik op school niet beantwoord kon krijgen en ik dus op een andere manier diende te onderzoeken. Ik spoorde mijzelf aan om naast school en opleiding altijd zelf op onderzoek uit te blijven gaan. Mijn blik te blijven verruimen, kritisch maar zonder (voor)oordelen. Mijn motto “eerst ervaren, dan geloven”.
ANCIENT KNOWLEDGE
Lessen van indianen, sjamanen, Maori’s & het Quechua volk
Naast opleidingen en training in NL ben ik mijn blik gaan verruimen op verschillende uithoeken in de wereld.
Nieuwsgierig naar de leefwijze van native volkeren die ver buiten onze ‘moderne’ westerse wereld staan, bezocht ik in 2013 de Achuar indianen in de Amazone.
Ook wel het ‘droomvolk‘ genoemd doordat zij nauw in contact staan met hun dromen en onderbewuste. Een thema wat mij veel bezighield door mijn eigen achtergrond met terugkerende nachtmerries. Iets waar de wetenschap nog weinig antwoorden op had, wat kunnen de indianen ons hierover leren?
Een andere reden om te gaan was een bijdrage leveren in de bescherming van het regenwoud: miljoenen hectaren Amazone werden (en worden) vernietigd door oliedrillingen. Voor de indianen reden tot een noodoproep aan de ‘buitenwereld’.
Een noodkreet die ik niet ongehoord of onbeantwoord kon laten.
Hoewel indigenous volkeren nog vaak als primitief of onderontwikkeld worden weggezet, zei mijn gevoel het tegenovergestelde: hebben we daar niet juist iets te leren? Iets wat ik met eigen ogen wilde zien en ervaren, nu het nog kan.
Een gevoel wat bevestigd werd: hoe meer ik van de indianen te weten kwam, hoe meer ik erachter kwam hoe weinig ik eigenlijk wist. Het waren kennisoverdrachten van andere aard: kennis was niet gebaseerd op onderzoek van de afgelopen decennia, maar op eeuwenlange ontwikkeling, ervaring, aanpassing en verbetering. Een voelbaar verschil.
Leren bij indigenous nam verschillende vormen aan, voor mij als ‘westerling’ niet altijd eenvoudig. Om kennis écht te begrijpen was het nodig meerdere vormen van ‘intelligentie’ aan te spreken. Iets verstandelijk ‘weten’ bleek niet voldoende. Informatie halen zij niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit.
“Je verstand gebruik je, je gevoel volg je”.
Dit betekende luisteren naar je onderbewuste en contact maken met je-Zelf. Oftewel: wie je écht bent, niet met wie je dénkt dat je bent. Een belangrijk verschil.
Ik kwam erachter dat inzichten die hier als ‘vernieuwend’ worden gezien, voor de indigenous al lange tijd dagelijkse praktijk zijn. Zij spreken niet over spiritualiteit, zij léven het.
Deze ‘down to earth’ en no-nonsense benadering sprak mij aan en maakte dat ik na het bezoeken van verschillende indianenstammen ook de Maori’s in Nieuw-Zeeland ben gaan opzoeken. Hier ben ik opgeleid tot Mirimiri en Romiromi practitioner. Een traditionele en holistische vorm van gezondheid en zelfgenezing wat werkt via drukpunten in het lichaam (te denken valt aan Shiatsu, een manuele therapie uit Japan).
Deze lichaamsgerichte therapie komt zonder woorden direct tot de kern van dieper gelegen blokkades. Het werkt door in de DNA en celstructuren van het lichaam. Voor mij zelf heeft dit tot verrassend grote effecten geleid.
Volg je eigen kompas
Het gaat niet om jezelf veranderen,
maar om je Zelf her-inneren.
Waarom noem ik dit?
De lessen van indigenous hebben een grote bijdrage geleverd in mijn beeldvorming op wereld, natuur en mens. Het heeft niet geleid tot één bepaalde visie, maar tot een verbreding en verruiming daarvan.
Het heeft mijn holistische visie versterkt, wat wil zeggen dat ik lichamelijke gezondheid niet los zie van mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Een systemische interactie die continue in beweging is en elkaar beïnvloed.
Daarbij zie ik het als missie om kennis en wijsheden van de indigenous door te geven. Deze oude (voor ons nieuwe) manier van leren zou wel eens een sleutel kunnen zijn voor een evenwichtigere samenleving, waarin hoofd en hart meer in balans komen. Niet langer het IQ, maar de mens in zijn totaliteit komt weer centraal te staan.
Iets verstandelijk ‘weten’ betekent nog niet altijd iets ook voelen en ‘begrijpen’. In mijn werk hoop ik deze twee dichter bij elkaar te brengen: angst aangaan doe je door te doen. Vertrouwen vergroot je door te voelen.
“Everything has mauri (lifeforce), all beings and all things”
Ruatau Perez (traditional Maori healer & masseur)
Waar ik dagelijks van geniet:
Buiten, natuur!
Mij vind je geregeld in de duinen, de bossen of op het strand.
Ontspanning
Vind ik in de natuur, sport, fotografie, muziek, creativiteit (schilderen), lezen, meditatie en in films/series.
Natuurfotografie
Leven in beeld brengen.
Sport & beweging
Hardlopen, kickboksen, dansen, wandelen, fietsen.
Een plons in het (koude) water!
en daarna opwarmen met een warm bakkie koffie of thee. Feeling alive!
Koffie
Een lekkere cappuccino!
“Pas als we onze verhalen met elkaar delen, komen we verder dan oordelen”
Werkervaringen in NL
Kinder- en Jeugdpsychiatrie & systemisch werk
Tien jaar geleden studeerde ik af aan de opleiding Pedagogiek te Amsterdam. Tijdens deze opleiding ben ik mij gaan specialiseren in angst- dwangstoornissen, eetstoornissen en lichamelijk onverklaarbare klachten bij de Bascule (AMC). Sindsdien ben ik mijn werkervaringen gaan verbreden bij verschillende instanties, waaronder Triversum te Alkmaar.
In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar het ambulante werkveld. Ik was nieuwsgierig naar de persoon achter de ‘client’ en naar het gezinssysteem. In 2018 ben ik mij middels de opleiding Systeem Therapeutisch Werker verder gaan verdiepen in gezinstherapie.
Verstandelijk beperking & antroposofie
Naast mijn werkervaringen in de jeugdpsychiatrie ben ik sinds 2014 actief geweest in de verstandelijk gehandicapten zorg (Prinsenstichting & Lievegoed). Hier heb ik leren werken met uiteenlopende methoden en visies (Gentleteaching & antroposofie).
Deze ervaringen hebben voor mij een grote en leerzame rol gespeeld in het ontdekken en leren begrijpen van de verschillende lagen en complexiteit van de mens.
Cursussen & certificaten
Meest recent:
-
- Cursus Autisme & Angst
- Jeugdzorg in systemisch perspectief (Bert Hellingerinstituut)
- Training ‘Angst & Dwang’
- Systemisch Coachen (Academie voor Opstellingen)
- Non-Violent Resistance (Geweldloos Verzet) – Bascule
- Rots & Water (Psychofysieke Weerbaarheidstraining)
- Lichaamsgerichte weerbaarheidstraining
- Epilepsie & Medicatie trainingen
Kwaliteitsbewaking & registraties
Supervisie & intervisie
Gedurende mijn loopbaan zal ik altijd onder supervisie staan bij een NVRG gecertificeerd systeemtherapeut en zal ik deelnemen aan intervisies met collegae uit het werkveld.
Aangesloten bij beroepsverenigingen:
- SKJ: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd;
- NVRG: Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.
Ervaringen van anderen…