UITGANGSPUNTEN
Jij bent jouw eigen raadgever
Ik geloof erin dat jij zelf het beste weet wat goed voor jou is. Tijdens coachingen ben ik er dus niet om jou antwoorden te geven, maar jou te ondersteunen in hoe jij die antwoorden in jezelf kunt vinden. Je kunt dit zien als contact maken met jou eigen innerlijke raadgever. Een zuiver kompas waar je volledig op kunt vertrouwen. Dit in tegenstelling tot angst en gedachten die vaak als ‘waarheid’ aanvoelen, maar meestal juist misleidend zijn en verwarring en twijfel in jezelf creëren.
Door meer in contact te komen met jouw eigen innerlijke raadgever, maak jij jezelf afhankelijk van anderen en belangrijker nog: van angst, onzekerheid en twijfel. Iets waar jij je leven lang profijt van kan hebben.
Leren door te DOEN
Ik sta voor praktijkgericht leren. Uit (eigen) ervaring weet ik dat dit, zeker bij angst, een effectieve manier is om stappen verder te komen. Het fijne hiervan is dat het geen langdradige (therapeutische) gesprekken hoeven te zijn, maar gecombineerd kan worden met activiteiten waar jij zelf motivatie voor hebt, bijvoorbeeld: je stapt eindelijk die winkel weer binnen om te kopen wat jij al lange tijd wilt hebben. Of samen stappen we de bus in onderweg naar een plek waar jij graag heen wilt.
Procesgericht
Je doelen en wensen lijken soms ver weg, onbereikbaar zelfs. Toch ligt dit dichterbij dan je denkt. De kracht zit hem in het proces ernaar toe. Vaak houden we onszelf zelfs tegen om onze doelen en wensen te bereiken door negatieve en belemmerende gedachten.
Samen gaan we kijken hoe je situaties direct al anders kan gaan aanpakken, vanuit een andere (positieve) mindset. Dit zorgt ervoor dat je de ‘reis’ naar je doel aangenaam maakt waardoor het beter vol te houden is én waardoor het doel vanzelf dichterbij komt zonder dat je hier blind op hoeft te staren. Daarbij.. een doel veranderd vaak weer, belangrijker is dat jij weer een gevoel van plezier kan ervaren!
“Alles wat je aandacht geeft groeit”
Van klachten naar krachten
Hoe meer aandacht je geeft aan angst en dwanggedachten (zoals over eten, aankomen etc.) hoe groter en belangrijker die worden. Je ‘voedt’ als het ware de angst waardoor die kan groeien. Dit gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt. Hoe meer ruimte de angst inneemt, hoe minder ruimte er is voor (zelf)vertrouwen.
Tijdens coachingen zullen we de focus verschuiven van angst naar kwaliteiten en krachten, zodat die de kans krijgen te groeien. Hoewel de angst misschien niet volledig zal verdwijnen, zal de lading ervan veranderen. Vertrouwen is gegroeid en vormt nu jouw basis, angst wordt hierdoor als vanzelf overbodig.
Oog voor de oorzaak (roots)
Zoals hierboven staat zullen we zoveel mogelijk de aandacht van de angst afhalen, maar betekent dit niet dat er helemaal geen aandacht voor zal zijn.
Een belangrijk onderscheid die ik hierin maak is:
- kern van de angst (oorzaak)
- angstgedrag (hoe je ermee omgaat)
Tijdens het oefenen zullen we angstgedrag zo min mogelijk ruimte geven zodat dit niet verder kan groeien. Wel zal er aandacht zijn voor de kern van de angst, deze kan en mag niet genegeerd worden.
Soms is het zo dat oefenen niet voldoende is. De ‘doorn’ (kernangst) zit dan zo diep, dat er meer voor nodig is. Wanneer dit het geval is kan het zijn dat ik jou doorverwijs naar een therapeut die via een gerichte, specialistische therapie deze ‘doorn’ samen met jou gaat verwijderen. Zoals het behandelen van een trauma of negatieve overtuigingen via EMDR therapie of hypnotherapie.
Dit kan in combinatie met de coachingen erg effectief zijn. Zo pakken we de angst op meerdere lagen aan en voorkomen we dat we alleen symptomen aan het bestrijden zijn. We gaan voor een duurzame en blijvende verandering!